Vad betyder det egentligen att låna pengar?

När du lånar pengar innebär det att du ingår ett avtal med en bank, kreditgivare, person eller liknande. Det är viktigt att du förstår alla villkor och alternativ med att låna pengar. Det finns en hård konkurrens mellan olika långivare som därmed är ivriga att få just dig som låntagare. Därför är det viktigt att du undersöker alla villkor noggrant innan du beslutar dig för vem du ska använda som långivare.

Om du bestämmer dig för att låna pengar online så får du som regel besked mycket snabbt och dessutom får du nästan alltid en bättre ränta istället för att som traditionellt personligen gå in till banken. Lånet ska alltid betalas tillbaka och har du lyckats få ett lån med låg ränta så går återbetalningen snabbare. Om du har betalningsanmärkning sedan tidigare blir det oftast svårare att låna pengar. Men det finns långivare som trots att du har trasslig ekonomi ändå är villiga att låna ut pengar till dig.

Låna pengar – Vilka olika möjligheter finns det?

Här följer några exempel på olika lånemöjligheter. Du kan låna pengar från familj och vänner men det är inte alltid en bra idé, det kan skapa konflikter i framtiden. Om du lånar pengar från någon närstående vän eller familjemedlem, se då till att göra ett tydligt avtal om rättigheter och skyldigheter mellan parterna. De enklaste lånen är oftast de du kan göra online. Din ansökan hanteras snabbt och utbetalningen sker oftast omgående när ditt lån är beviljat.

Blankolån – dispenslån, som innebär att långivare inte har krav på säkerhet. Men det godkänns endast om kreditgivare på goda grunder bedömer att du som låntagare kommer att kunna uppfylla kravet att återbetala. Ett blankolån ger möjlighet att du kan använda pengarna till vad du vill. SMS-lån är små snabba lån. De kallas också för mikrolån. Beloppen handlar om några tusenlappar. SMS-lån är dyra lån och rekommenderas inte i första hand, undersök istället om det finns andra och bättre möjligheter att låna pengar.