Varför behövs det en hemförsäkring?

Det är viktigt att du tecknar en hemförsäkring eftersom den skyddar dig ekonomiskt om olyckan är framme. Hemförsäkringen kan delas in i följande områden:

Din egendom – Där kan du få ersättning om du drabbas av stöld i hemmet. Det gäller även för saker som du lånat. Ersättning gäller även för brand, blixtnedslag, explosion och liknande. Hemförsäkring på resan – Den omfattar att du ersätts för skador, stöld av bagage och kostnader för läkarvård och merkostnader i samband med sjukdom eller olycka. Reseskyddet kan också ersätta kostnader som uppkommit vid förseningar till din resa. Försäkringen kan också täcka kostnader om du behöver resa hem tidigare än planerat om du drabbas av sjukdom eller olycka.

Dig som person – Här kan du få ersättning om du varit med om en traumatisk händelse och behöver behandling av psykolog. Ansvarsförsäkring gäller också om du råkar skada någon annan person. Det ingår även ett överfallsskydd där du kan få ersättning för dina skador. Rättsskydd hjälper dig om du råkar ut för tvister om bostaden eller egendom.

Hemförsäkring med tilläggsförsäkring

  • En hemförsäkring kan innehålla flera nivåer. Du kan själv bestämma extra försäkringar som ska ingå. Här är några exempel på vad som kan tilläggsförsäkras:
  • Hemelektronik – Inom detta område faller värdet på din egendom snabbt. Tecknar du en extra försäkring för detta minskas åldersvärdet.
  • Drulleförsäkring – Kan även kallas för oturs-försäkring och det är en allrisk försäkring. Denna tilläggsförsäkring är den absolut vanligaste som folk väljer. Det innebär att du kan få ersättning för vardagliga oturliga händelser. Det kan till exempel vara om du tappar din mobil i vattnet eller glömmer din plånbok någonstans.
  • Dyr hobby – Då finns det alltid en högsta gräns för ersättningsbeloppet. Men har du till exempel en dyr myntsamling eller liknande kan du tilläggsförsäkra den.
  • Extra reseskydd – Fördelen med att teckna denna i hemförsäkringen är att den gäller hela året och på samtliga resor.
  • Villaförsäkring – Bor du i villa är denna den allra vanligaste försäkringen. Det är en klassisk försäkring men tillägget är att även villan är försäkrad på ett tydligare sätt.